Ez a torta még októberben készült, kaptunk profi fotós által készített képeket, ami láss csodát kicsit jobb mint amiket mi szoktunk csinálni, a kis remegő kézeinkkel... Szóval huhuúúúú, gyönyörködjünk!

A díszítés nagyon visszafogott volt, a fehérre kent tortákat zsákvászon és csipke ölelte körbe, így beleillett a terem dekorációjába. A legkülönlegesebb elem a gesztenyepár, amely a torta tetején ácsorgott. Ez a pár ötlete volt, és Dóra készítette el őket.
Cuki info_1: sajnos a fotón nem látszik de egy egészen mini geszóból konty készült a menyasszony bábunak :)
Cuki info_2: a gesztenyéket egy előtte lévő utazásomon gyűjtögettem, Európa különböző nagyvárosaiból. Így némely testrészük például Párizsból érkezett! Romcsi <3
Nagyon örültünk hogy, zsákvásznat használhattunk, természetes, natúr, és nem mellékesen elég vagányul néz ki. Egy nagy hátránya van viszont, ami főleg egy tortánál nem túl szerencsés, szörnyen foszlik. Végül úgy oldottuk meg a dolgot, hogy egy vastagabb átlátszó fóliára rögzítettük a vásznat, arra a csipkét, majd egyben le lehetett az egészet venni. Így a tortához csak a fólia ért hozzá.
Az ízekbe is próbáltuk belecsempészni az őszt. A három szint végül, a nagyon csokis, szilvás túró és szedres-gesztenyés lett. A csokisról már sok szó esett, ez a megszokott rétegeket tartalmazta. Az nem is volt kérdés hogy mindenképpen készüljön egy gesztenyés is, hogy a mini párosunk is otthonosan mozoghasson a tortán :)
Ennél az osztrák csoki mellett, Stahl Judit isteni muffin receptjét választottuk tésztaként. Ez egy étcsokis, szuper puha és levegős piskóta, eközé került csoki mousse és tejszínes gesztenyehab, amelyet szedrek tarkítottak.
A túrótorta általában az egyik leggyakrabb szereplője az esküvőknek. Persze hiszen könnyű, gyümölcsös, sokan szeretik. Természetesen most is benne volt a kívánság listába. Október révén viszont, szerettük volna egy kicsit hangulatba hozni, így született ez a szilvás-túrós, amolyan ,,ősziesített" túrótorta, amiről már volt is szó egyszer. Igazi muffogda fejlesztés! Most jöjjön a receptje!
Szilvás-túró torta (~26 szelet)
new york túrótorta
- vajas keksz 300 g
- barna cukor 50 g
- fahéj 1 késhegynyi
- vaj 150 g
-túrókrém
- túró 400 g
- krémsajt 400 g
- tejföl 2 dl
- tojás 4 db
- cukor 180 g
- liszt 3 ek
- citrom reszelt héja 1-2 db
- vanília aroma 2 kk

szilva kompót
- szilva 1 kg
- cukor, fahéj ízlés szerint
- (citrom 1 db)
piskótaspirál

-túrókrém
-piskóta
- tojás 4 db
- cukor 90 g
- liszt 100 g
- sütőpor 1 púpos kk
- vanília aroma 1 kk
- víz 4 ek
túrókrém
- túró 400 g
- tejszín 3 dl
- vanília rúd 1 db
- citrom leve, héja 1 db
- zselatin 4 csapott kk
0. A felszolgálás előtt legalább egy nappal készítsük el ezt a tortát, mert a habnak legalább kell 4-5 óra hogy megdermedjen, illetve egy este kell arra is hogy összeérjenek az ízei.
1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra és kibélelünk egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral. A kekszet, durvára daráljuk aprítógépben vagy mozsárban. Ezalatt megolvasztjuk a vajat, majd a cukorral és a fahéjjal együtt a kekszhez öntjük és összekeverjük. Akkor jó ha a tál oldalára tapad, ha túl száraz adjunk hozzá még vajat. Az előkészített tortaformába öntjük a keksz törmeléket, és a kezünkkel vagy kanál segítségével lenyomkodjuk, úgy hogy oldalt is 2-3 cm-es peremet képzünk. 180 fokon, egy 5-7 percig pirítjuk a tésztát.
2. A krémhez jól kikeverjük a túrót, a krémsajttal és a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. (most nem kell nagyon kihabosítani őket, mert akkor jobban összeesik a hűlés során, és nagyon bereped) Majd belereszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a vaníliaaromát, az átszitált lisztet, a tejfölt, és tovább keverjük. A tésztakehelybe öntjük, 40-50 percig sütjük. Majd hagyjuk hogy legalább 2-3 órát hűljön mielőtt levesszük a formát róla.
3. Elkészítjük a szilvát. Miután alaposan megmostuk, vágjuk őket kicsi, nagyjából ujjbegynyi darabokra. Szórjuk meg fahéjas cukorral és főzzük őket, addig amíg még ress, de a héja teljesen megpuhul. Ha túl kemények maradnak nagyon kilóg az íze a tortából.
4. (Visszamelegítjük a sütőt ha esetleg kihült a túrótorta óta.)Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A sárgáját elkezdjük kikeverni a cukorral, a citrom héjjal és a vaníliával, majd hozzáadunk 3 ek forró vizet, és egészen fehérre habosítjuk. (ne adjuk hozzá túl korán a vizet, mert utána, több idő felverni, fel lehet, csak lassabban megy) Vékonyan kikenjük (kb 1-1,5 cm) az előkészített sütőlapra, és 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk ha kiszárad, nem lehet majd feltekerni.
ha kiszettük és egy picit hagytuk hűlni az első csíkot (4 cm) vágjuk le, és tekerjük fel.
5. A túrókrémhez, villával törjük át a túrót, vagy ha valaki rögösen szereti akkor persze ne! (Dóra :) ) Adjuk hozzá a porcukrot, a citrom héját és levét, és a kikapargatott vanília rúd magjait. A tejszínt legmagasabb fokozaton verjük fel, majd forgassuk a túróhoz. A tejszín és a túró arányát ízlés szerint változtathatjuk persze, de akkor ahhoz mérten használjunk szilárdító anyagot is.
Tegyünk félre 1-1,5 decinyit, majd jön a zselatinozás. Használhatunk zselatinfixet is, akkor azt a tasak hátoldalán levő arányban tegyük. Ha egyszerű étkezési zselatint használunk, oldjuk fel kevés hideg vízben (2-3 cl), majd pár pillanatra tegyünk a mikróba, hogy felmelegedjen. Ezután a robotgép, vagy kézi habverő segítségével gyors keverés mellett öntsük a krémhez.
(a zselatinozást közvetlen azelőtt csináljuk hogy a krémet már bedolgozhatjuk a végleges helyére)
6. Most jöhet a torta összeállítása! A túrótortáról leszedjük a tortaformát, óvatosan megfordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy tortalapot helyezünk rá és visszafordítjuk. Jöhet rá egy réteg a szilvából.
A piskóta spirál összeállítása a következő, a piskótára mérjük fel az egységes 4 cm-es sávokat, és vágjuk fel, de ne szedjük szét. fektessük mellé az előre feltekert csíkot is, ez lesz a belső magja majd a spirálnak. Kendjük meg a gyümölcs egy részével, majd kanalazzuk rá a félretett túrókrémet. Az előre feltekert csíkkal kezdjük. Csavarjuk fel mint egy csigát és helyezzük a torta közepére, ezután fogjunk meg egy következő csíkot és azt tekerjük az előző csigánk köré, és így tovább. (Ha nem ért ki a spirál a torta oldaláig, oda se neki, a fölé kerülő krém, körbe fedi majd.)

+ Ha valaki esetleg csak a new york túrótorta részt készíti, annak is állnia kell a hűtőben legalább 4 órát hogy igazán jó állaga legyen.
Köszönjük a képeket a molnar studionak! És Rózsáéknak a lehetőséget a sütésre :) Sok boldogságot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése