2015. március 16., hétfő

Macaron 1.0

Ígértem egy bejegyzést a macaronokról, hát itt van.











először is röviden összegezném az eddigi nagyon komoly szakmai tapasztalataimat:

- marhára nem mindegy hogy mandulaliszt, vagy őrölt mandula! 
Nem teljesen tiszta nekem hogy ezt a két szót hogyhogy össze-vissza használják? A mandula liszt, liszt helyettesítésére szolgál, a mandulát lesajtolják a készítés során, így tényleg iszonyú száraz. A bababulis tapasztalatom azt súgja nem ebből kell macaront készíteni.

- nagyon fontos tényleg, hogy sütés előtt 50-60 percet pihentessük őket! (bőrösödjenek... pfejjjj, de ronda szó)

- nem úgy mint a piskótánál, mikor vigyázni kell hogy a levegő bennt maradjon, itt épphogy ki kell keverni a tésztából, a habzsákból nyomás nélkül kell folynia a masszának. De erről inkább profiktól, akik kb azt is tudják hogy pontosan hányszor kell balról jobbra keverni a masszát.

- aki nem olyan ügyes még, mint például én, nagyon sokat segíthet a szilikon macaron sütőforma! Nem hagyja hogy elfolyjanak, szép egységes méretűek lesznek.


Szépészeti szempontból még elég hullámzó a teljesítményem, de ami bizakodásra ad okot: finomnak mindig finomak voltak!





És most jó sok uncsi szöveg, részletesebben a sikerek és hibák:


Hááát... gondoltam már annyi habcsókot készítettem hogy ez sem foghat ki rajtam, de azért nem hiába mondják hogy sok titka van ennek a süteménynek.
Először is csak hogy tisztázzuk, elég jó viszonyítási alapom volt. A La Praline cukrászdás rövid pályafutásom alatt, 1-2 (haha) darab mindig lecsusszant, persze titokban nem lopkodtam, fantasztikus és megbízható munkaerő vagyok, a pult mögött látványosan eszem, a pocimat simizve, elaléló hangokat hallatva.
A viccet félre téve tehát, isteni macaronokon nevelkedtem.


1.Az első próbálkozás még karácsonykor volt valamikor. Egy rakat fehérje várta hogy felhasználják, és már legalább egy éve megvettem egy szilikonos macaron sütőlapot, úgyhogy már nagyon itt volt az ideje hogy kipróbáljam a mandulás csodákat. Egy szerintem nagyon jó kis receptet találtam, fotókkal meg minden. (http://aprosef.hu/malnas_macaron_recept) Ez alapján készült az első adag. Sajnos nem lettek olyanok mint képzeltem. Széjjel repedtek teljesen, végül, nem is akartam hogy macaronnak higyjék őket. Így születhetett meg a non plus ultra és a macaron házasságából valami újdonság, nevezhetjük non plus macaronnak, bár inkább ne tegyük mert az elég hülyén hangzik! Sajnos nincs fotó, de a lényeg az volt hogy egy linzer lapocskán citromkrém majd a tetején egy macaronka. Igazából most hogy visszaemlékezem elég cukik voltak, kicsit olyanok lettek mint egy csini űrhajó.
Szóval összességében az első adag, külcsín szempontjából csőd, de ízre azért fincsa volt.

2.A következő adag, már nagyobb sikerrel járt, ezek próbából készültek, mert beígértem egy macaron díszítéses tortát. És egyébként meg, csakúgy uzsira macaront vinni tök menő. Igen, így szerzek barátokat...
Ezek már szépek voltak és ekkor született meg az egyelőre Nr.1 muffogda macaron, aaaaa... karamellás-csokis!!! Párápárápáráááá! Ami azt hinnénk ,,fúúúú na azért az már túlzás haver" de nem. Olyan mint egy falatka elegáns snickers, roppan majd elolvad a szádban, és ott marad az a mandulás karamellás andalító íz. -fúúú de fogok csinálni holnap...-

3.A sikeres próba után jöhetett is az éles bevetés, a csokis macaronok a tortán kötöttek ki, és remélhetőleg vidáman csusszantak a vendégek a szájába. Éééés a boldog franci önelégülten próbálgatta lefotózni az arany lüszter festékkel bronzosra festett habcsók hambikat. -alig észrevehetően próbálom nem leírni még háromszázszor a macaron szót...-











k
4.Negyedjére, ajándékba készültek, legkedvesebb Dórim, újból elment egy kis időre és gondoltam egy kis útravaló cukor sosem árthat! Az igaz szeretet a legjobbat hozta ki a tojásfehérjékből és ez az adag lett az eddigi legsikeresebb. Citromos kis mák szórással, és meggyes is készült.



















k

5.Az utolsó próbálkozás alkalmával, a már-már bevált csokis-karamellás és citromos mellett kávés és málnás készült még. Ez alkalommal mandula lisztet használtam. Hát nem kellett volna. Vagy 3szor annyi fehérjét kellett hozzáraknom a tésztához, mint az őrölt mandulánál, és sajnos nem is olyan lett az eredmény mint előtte.
De nem csak a mandula volt új, új ételfestéket is szereztem. Por állagút, amit vízzel magad keverhetsz ki, így jóval erősebb színek születhetnek, mint előtte. M
álna pirosat vettem, gondoltam majd bekeverek valami szép rózsaszínt. Hát én olyan keveset raktam bele amennyira csak tudtam, de a málnás macaronok színét megirígyelhette volna a lávalámpám is. Sajnos idő szűkében nem fotóztam le őket otthon, de van róluk mobilos képem. Ezt, a színezés gyakorlóinak elrettentő példaként elküldhetem. :D



Az a jó ebben a sütiben is hogy az ízek területén, még annyi mindent lehet kipróbálni. A kedvenceim főleg a gyümölcsösek, abból is a savanykásabb fajtából (málna, meggyes-mákos, maracujás (ahahahahhh)) úgyhogy ahogy remélem, húsvétra készül majd néhány, a tavasz színeiben pompázva!


Addig is, a Macaron legyen veletek!


















2 megjegyzés:

  1. a Macaron legyen Veled is!!!!!!!
    Frinc, tévedtem, BAROMI CUKI ez a szőrös vmi a macaronon, meg a cicák is!!!!!!!! A Macaronokról pedig ne is beszéljünk......... mikor jön az új kóstoló??????!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. a Macaron legyen Veled is!!!!!!!
    Frinc, tévedtem, BAROMI CUKI ez a szőrös vmi a macaronon, meg a cicák is!!!!!!!! A Macaronokról pedig ne is beszéljünk......... mikor jön az új kóstoló??????!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés